понеділок, 26 вересня 2011 р.

Націоналізм: ретроспектива і перспектива


Нова книга Олександра Сича – дійсно те, чого давно чекав і конче потребує кожен, хто не лише цікавиться історією національно-визвольних змагань, але й наполегливо шукає націоналістичної відповіді на актуальні питання сучасності.
«Український націоналізм: традиція і модерн» - це вдало скомпонована збірка статей, доповідей, лекцій, рецензій та інтерв’ю, опублікованих автором впродовж кількох останніх років. Тексти тематично поєднані в 7 розділів, які складають цілість книги: «Історія», «Світогляд», «Постаті», «Націоналізм і демолібералізм», «Інтерв’ю», «Рецензії», «Націоналістичний вишкіл». 7 розділів, як 7 куль, влучною рукою автора спрямованих в конкретну ціль: що таке український націоналізм в історичній тяглості, на сучасний момент і в історичній перспективі. Олександр Сич як кандидат історичних наук, фаховий політолог, практичний успішний політик з багаторічним стажем (нині голова Івано-франківської обласної ради) має можливість і здібності бачити ситуацію з різних точок зору, і як скрупульозний науковець – дослідник, і як активний громадський діяч. Тому цілком слушним є твердження, що «автор системно окреслює історичні корені та світоглядне підґрунтя українського націоналізму, подає власне трактування окремих сторінок процесу його становлення й поширення, знаменитих подій і постатей, визначає роль і місце націоналізму в новітній українській історії.
На окрему увагу заслуговують авторське трактування сучасної сутності українського націоналізму, його конструктивного потенціалу в процесі розбудови української держави та обґрунтування потреби його принципового протистояння лібералізмові як ідеології глобальної денаціоналізації».
Звертаючись до читача, в передмові до книги Олександр Сич зазначає: «Ідея цього збірника виникла у процесі спілкування із друзями й однодумцями та з потреби поділитися своїми роздумами із ними.
Часто так бувало в дискусіях про український націоналізм, котрі доводилось вести десь далеко за межами Галичини: у Харкові, чи Луганську, Черкасах і Полтаві, Вінниці і Хмельницькому, Києві, Чернігові, Рівному, Одесі, Луцьку тощо, - що у відповідь на запитання: «Де можна ґрунтовніше ознайомитися з висловленими Вами тезами?» мусив надсилати своїм співрозмовникам ксерокопії чи електронні копії власних публікацій.
До того ж запал дискусій спонукав до пошуку нових ідей, аргументів, трактувань й, відповідно, до нових публікацій чи навіть ви шкільних лекційних курсів. Врешті самі ж учасники таких зустрічей і запропонували зібрати напрацьоване по темі націоналізму в один збірник».
Заглибившись у книгу, читач по новому осягне знакові постаті Степана Бандери і Романа Шухевича, Дмитра Донцова і Степана Ленкавського, Миколи Міхновського і Дмитра Мирона «Орлика», Євгена Коновальця і Миколи Сціборського, проаналізує разом з автором феномени ОУН і УПА, ознайомиться з історичним розвитком організованого українського націоналізму та дізнається про його ідеологічні засади. Власне, багато цікавого і навіть дещо несподіваного відкриється не лише для «неофіта», але й для читача, який, здавалося би, досить ґрунтовно володіє темою.
Книга є цінною зокрема й тим, що написана не відстороненим споглядачем -«обсерватором», а людиною, котра сама горить ідеєю і прагне запалити нею інших, не профаном «галасувальником», а вдумливим дослідником-науковцем і талановитим публіцистом, не професійним критиканом, а активним громадським діячем, котрий більше десятиріччя знаходиться не просто «в гущі», а «на вершині» націоналістичної думки і націоналістичного чину.
Автор присвятив нове видання 120-річчю з дня народження провідника ОУН полковника Євгена Коновальця, який для Олександра Сича є зразком українського революціонера і державного мужа. Небезпідставно сподіваємось, що завдяки книзі «Український націоналізм: традиція і модерн» когорта послідовників Коновальця значно зросте як кількісно, так і (найголовніше) якісно.
 
Віктор Рог

Немає коментарів:

Дописати коментар